Wiza do USA. Formularz DS-160 krok po kroku

No to zaczynamy. Wiza do USA krok po kroku. Marzysz o podróży na Hawaje czy do Nowego Jorku? Chcesz zobaczyć wieżowce Manhattanu, spróbować amerykańskiego hamburgera? Jeżeli nie masz innego paszportu niż polski (np. niemiecki) to nie jesteś objęty Programem Ruchu Bezwizowego (Visa Waiver System). Będziesz potrzebował wizy. Jak wypełnić formularz DS-160? Zrób to z nami!

Na początku musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: jaki rodzaj wizy i ile to kosztuje?

ile kosztuje wiza do USA

Gdy już zorientujesz się, że (najprawdopodobniej) potrzebujesz wizy B, która kosztuje obecnie 160 USD, to możesz przejść do creme de la creme ubiegania się o wizę do USA: wypełnienie wniosku DS-160.

Formularz DS-160

1. Wchodzisz na stronę główną U.S. Department of State celem rozpoczęcia wypełniania formularza.

2. Wybierasz miejsce, do którego później udasz się na spotkanie z konsulem (np. Warszawa lub Kraków).

formularz ds-160

3. Po przepisaniu kodu z obrazka, klikasz „START AN APPLICATION”.

4. System przydzieli nam „Application ID”, warto już wtedy je zapisać bowiem jest to unikalny numer, dzięki któremu odzyskasz swój formularz, gdy zechcesz przerwać wpisywanie lub poprawić błędy. W tym samym momencie system będzie wymagał ustanowienia pytania bezpieczeństwa.

***

Wiza do USA: Personal Information 1

Przechodzimy dalej do sekcji pierwszej, czyli „Personal Information 1”.

Uzupełnić musisz odpowiednio (zgodnie z tym, co jest w paszporcie):

Nazwisko (Surname),

Imiona (Given Names),

Imię i nazwisko w alfabecie rodzimym (Full Name in Native Alphabet) – ą, ę, ó, itd. – jeżeli dotyczy).

Następnie dwa pytania tak/nie: czy kiedykolwiek używałeś innych nazw (np. panieńskie, religijne, zawodowe, alias itp.) (Have you ever used other names (i.e., maiden, religious, professional, alias, etc.)) – jeżeli jesteś po ślubie i miałaś wcześniej inne nazwisko – to do Ciebie.

Kolejne pytanie to: Czy masz kod, który reprezentuje twoje imię? (Do you have a telecode that represents your name?) – to chyba nikogo w Polsce nie dotyczy.

Następnie pytanie o płeć (sex): mężczyzna (male) lub kobieta (female). A potem stan cywilny.

Potem przychodzi kolej na pytania o datę urodzenia.

wniosek ds-160

***

Wiza do USA: Personal Information 2

Lecimy dalej, czyli sekcja „Personal Information 2”.

Pierwsze pytanie to to o obywatelstwo (Nationality).

Następnie tak/nie: Czy posiadasz lub posiadałeś jakiekolwiek obywatelstwo inne niż wskazane powyżej? (Do you hold or have you held any nationality other than the one indicated above on nationality?)

Potem znowu tak/nie: Czy na stałe mieszkasz w kraju innym niż twój kraj pochodzenia wskazany powyżej? (Are you a permanent resident of a country/region other than your country/region of origin (nationality) indicated above?)

Pozostałe pytania z tej sekcji to numer PESEL (National Identification Number), a dwa kolejne to: Numer ubezpieczenia społecznego w Stanach Zjednoczonych (U.S. Social Security Number). Jeżeli mieliście okazję taki mieć (otrzymaliście np. podczas pobytu na wizie F, M lub J), to wpiszcie go w podane pola.
Tę sekcję formularza DS-160 zamyka pytanie o indywidualny numer podatkowy w USA (U.S. Taxpayer ID Number).

ds-160

***

Wiza do USA: Adress and Phone Information

Jedziemy dalej i teraz dzielić się będziemy danymi kontaktowymi.

W pierwszym okienku tej sekcji formularza ds-160 należy podać adres zamieszkania (Home Address). Kolejne to odpowiednio: ulica (street address), ulica – opcjonalnie ciąg dalszy (street address *optional), miejsce zamieszkania (City), województwo (State/province), kod pocztowy (Postal Zone/ZIP Code), kraj (Country),

Kolejne pytanie to tak/nie: czy adres korespondencyjny jest taki sam, jak adres zamieszkania? (Is your Mailing Address the same as your Home Address?). Jeżeli jest inny, to trzeba będzie wpisać nowy w tej samej formule co wcześniej.

Sekcję zamykają pytania o telefon i e-mail.

***

Wiza do USA: Passport information

Do Stanów Zjednoczonych bez paszportu nie pojedziesz. 😉 Teraz wypełnij kilka pól związanych z tym dokumentem.

Zaczynamy od wybrania typu paszportu (Passport/Travel Document Type). Jeżeli post ten czytają członkowie rządu, dyplomaci, to wybierzcie cokolwiek po za typem zwykły (regular), który wybiera większość osób.

Kolejne pytanie to to o numer paszportu (Passport/Travel Document Number) i o numer książeczki paszportowej (Passport Book Number) – nie dotyczy bowiem polskie książeczki paszportowe nie mają inwentaryzacyjnych numerów kontrolnych.

ds-160 jak wypełnić

Następnie wybrać musisz kraj, w którym został wydany paszport (Country/Authority that Issued Passport/Travel Document). Potem należy, zgodnie z tym co napisano w paszporcie, podać miasto wydania paszportu (City) – tutaj uwaga, jeżeli wydał je np. wojewoda mazowiecki, to należy wybrać Warszawę, bo to jest stolica województwa i tam znajduje się Urząd Wojewódzki, który wydał paszport. Następnie wpisz województwo *jeżeli występuje na paszporcie (State/Province *If shown on passport) oraz wybierz kraj (Country/Region).

Na koniec sekcji należy podać informację dotyczącą daty wydania paszportu (Issuance Date) i daty ważności (Expiration Date) oraz poinformować Amerykanów, czy kiedykolwiek zgubiłeś paszport.

***

Wiza do USA: Travel information

Tutaj w formularzu należy podzielić się informacjami dotyczącymi planowanej podróży.

Cel wyjazdu do USA (Purpose of Trip do the U.S.). Na rozwijanej liście znajdziesz rodzaje wiz. Jeżeli jedziesz na np. wycieczkę wakacyjną lub odwiedzasz rodzinę to B (B1/B2) jest dla Ciebie.

Następnie pytanie, czy masz konkretne plany wyjazdu (Have you made specific travel plans?). Jeżeli tak, to w konkretnych polach musisz podać, kiedy, co i jak zamierzasz robić. Jeżeli nie, to podaj swoje plany (nie ma to znaczenia dla decyzji wydania wizy i jej ważności to, że plany Ci się zmienią). W przypadku, gdy nie macie jeszcze lotu i hotelu to można wpisać pi razy oko. Tak samo w przypadku hotelu. Ja wziąłem jakiś przypadkowy hotel jako miejsce swojego pobytu. 🙂

Sekcja kończy się pytaniem o to, kto opłaca twoją podróż (Person/Entity Paying for Your Trip). Do wyboru są: sam (self), ktoś inny (other person), inna firma/organizacja (other company/organization).

wiza do usa wniosek

***

Wiza do USA: Travel Companions Information

W tej części formularza DS-160 Amerykanie chcieliby się dowiedzieć, z kim zamierzasz podróżować do Stanów Zjednoczonych. Jeżeli sam – klikasz „no” i przechodzisz dalej. Jednak, jeżeli są jacyś szczęśliwcy, którzy pojadą z Tobą do USA – musisz to wpisać.

Należy podać: nazwisko, imię i pokrewieństwo z osobą (Relationship with Person).

***

Wiza do USA: Previous U.S. Travel Information

Teraz przekazać należy kompletne i precyzyjne informacje dotyczące poprzednich podróży do Stanów Zjednoczonych. Jeżeli będzie to Twoja pierwsza przygoda z wakacjami w USA, to na 2 pierwsze pytania odpowiedz „no”.

Pierwsze pytanie to, czy kiedykolwiek byłeś w USA? (Have you ever been in the U.S.?). Po potwierdzeniu wyskoczy lista pytań na temat ostatnich pięciu podróży do Stanów Zjednoczonych. Amerykanów należy poinformować o dacie przyjazdu (Date Arrived), długości pobytu (Lenght of Stay) oraz czy kiedykolwiek wydano Ci amerykańskie prawo jazdy (Do you or did you ever hold a U.S. Driver’s License?). Jeżeli przy ostatnim pytaniu odpowiesz „tak”, to będziesz musiał podać numer dokumentu oraz stan wydania.

Drugie pytanie dotyczy Twoich poprzednich wiz do USA, a mianowicie – czy kiedykolwiek wydano Ci wizę do Stanów Zjednoczonych? (Have you ever been issued a U.S. Visa?). Jeżeli tak, to kolejne odpowiedzi dotyczyć będą daty wydania ostatniej wizy (Date Last Visa Was Issued), numeru wizy (Visa Number), a następnie 5 pytań tak/nie: czy teraz aplikujesz o ten sam typ wizy? (Are you applying for the same type of visa?), czy aplikujesz w tym samym kraju, gdzie poprzednio wydano wizę i czy kraj ten jest miejscem Twojego zamieszkania? (Are you applying in the same country or location where the visa above was issued, and is this country or location your place of principal of residence?), czy podczas ostatniej aplikacji pobierano od Ciebie odciski 10 palców? (Have you been ten-printed?), czy kiedykolwiek zgubiłeś/skradziono Ci wizę? (Has your U.S. Visa ever been lost or stolen?) i czy kiedykolwiek unieważniono/anulowano Ci wizę? (Has your U.S. Visa ever been cancelled or revoked?).

Wiza do USA: Previous U.S. Travel Information – ciąg dalszy

Ostatnie dwa pytania to: czy kiedykolwiek odmówiono Ci wizy/wstępu do USA lub wycofałeś swoje podanie o wjazd w punkcie granicznym? (Have you ever been refused a U.S. Visa, been refused admission to the United States, or withdrawn your application for admission at the port of entry?) oraz czy złożono na Ciebie petycję imigracyjną? (Has anyone ever filed an immigrant petition on your behalf with the United States Citizenship and Immigration Services?

***

Wiza do USA: U.S. Point of Contact Information

Wypełnianie formularza ds-160 w tym miejscu robi się nieco kłopotliwe. Mamy bowiem podać dane kontaktowe do osoby lub organizacji w Stanach Zjednoczonych. Co jednak macie zrobić w sytuacji, gdy nie znacie nikogo lub gdybyście po prostu nie chcieli kłopotać nikogo z rodziny zza Oceanu? W takich sytuacjach ja podaję adres hotelu. Nie koniecznie tego, do którego się wybieram, ale np. takiego, w którym kiedyś spaliśmy.

Żeby z sukcesem wypełnić ten wniosek potrzebował będziesz zatem danych swoich bliskich lub osób, które znasz w USA lub nazwy firmy czy hotelu, w którym się zatrzymasz (Organization Name). Jeżeli będzie to opcja pierwsza, czyli osoba legalnie mieszkająca w USA to podać będzie trzeba rodzaj pokrewieństwa (Relationship to you). Z listy wybrać możecie: krewny (relative), współmałżonek (spouse), przyjaciel (friend), współpracownik (business associate), pracodawca (employer), przedstawiciel szkoły (school official), pozostały (other).

Po określeniu rodzaju pokrewieństwa rozwinie się lista z adresem osoby lub organizacji. Wpisać należy nazwę ulicy, miasto, stan, kod pocztowy (zip code) i numer telefonu. Na tym kończy się ta część formularza ds-160.

jak wypełnić wniosek o wizę usa

***

Wiza do USA: Family Information: Relatives

Nie, to jeszcze nie koniec, trzeba wypełniać dalej! Kolejna część dotyczy informacji na temat Twoich rodziców. Wypełnić trzeba: pełne dane ojca/matki oraz data urodzenia (Father’s/Mother’s Full Name and Date of Birth), a następnie odpowiedzieć na pytanie, czy przebywają oni w Stanach Zjednoczonych (Is your father/mother in the U.S.?). Jeżeli odpowiedź brzmi „tak”, to Amerykanie będą chcieli wiedzieć, czy jest to obywatel USA, legalny rezydent czy może nie imigrant.

To jednak nie koniec pytań o to, czy ktoś z Twojej rodziny znajduje się obecnie w USA. Zapytają Cię, czy masz w Stanach Zjednoczonych jakąś inną najbliższą rodzinę, poza rodzicami? (Do you have any immediate relatives, not including parents, in the United States?), a potem jeszcze tak/nie: czy masz jakichś innych krewnych w USA? (Do you have any other relatives in the United States?)

ds-160 wiza do usa

***

Wiza do USA: Family Information: Spouse

Jeżeli w sekcji Personal 1 zaznaczyłeś cokolwiek poza byciem singlem, to teraz będziesz musiał się wyspowiadać.

Celem przejścia do kolejnej sekcji formularza ds-160, będziesz musiał wypełnić (przy opcji wyboru „married”): nazwisko małżonka – również panieńskie (Spouse’s Surnames), imię małżonka (Spouse’s Given Names), datę urodzenia małżonka, obywatelstwo małżonka, miejsce i datę urodzenia oraz miejsce zamieszkania współmałżonka. Jeżeli adres jest inny niż Twój, to rozwinie się lista z kolejnymi oknami do wypełnienia.

wniosek o wizę do usa

***

Wiza do USA: Present Work/Education/Training Information

Formularz ds-160 i męczarnie wypełniania go powoli dobiegają końca. Przechodzimy do części, w której musisz pochwalić się miejscem pracy lub tym, gdzie się uczysz. Tak po prawdzie to są to 3 podsekcje – umieścić należy tam informacje o obecnym statusie zawodowym/naukowym, poprzednim oraz dodatkowe zajęcia.

Z rozwijanego okna dotyczącego wykonywanego zawodu (Primary Occupation) wybrać można spośród m.in: rolnika, artysty, przedsiębiorcy, informatyka, inżyniera, gospodyni domowej i kilku innych. Po określeniu zawodu/zajęcia powinny pojawić się kolejne okna, w których uzupełnić trzeba będzie: nazwy obecnego pracodawcy lub szkoły (Present Employer or School Name), ulicy, miasta, województwa, kodu pocztowego, numeru telefonu i kraju. Następnie bez wstydu Amerykanie zapytają Ciebie o miesięczne zarobki – o ile jesteś zatrudniony (Monthly Income in Local Currency). Na koniec trzeba będzie w kilku zdaniach opisać swoje obowiązki.

Kolejna podsekcja tyczy się informacji o zatrudnieniu w ciągu ostatnich pięciu lat (jeżeli dotyczy). W przypadku twierdzącej odpowiedzi na pytanie, czy byłeś gdzieś poprzednio zatrudniony? (Were you previously employed?), należy wypełnić podobnie jak w przypadku obecnego pracodawcy.

Jest również pytanie o to, czy uczęszczałeś do szkół/uczelni średnich lub wyższych? (Have you attended any educational institutions at a secondary level or above?). W przypadku odpowiedzi „tak”, będzie trzeba wypełnić m.in. nazwę uczelni (Name of Institution), kierunek studiów (Course od Study) oraz okres nauki.

***

Wiza do USA: Additional Work/Education/Training Information

Ta sekcja jest dość zabawna, bowiem padają w niej dziwne pytania. Pierwsze: czy należysz do klanu lub plemienia? (Do you belong to a clan or tribe?), następnie należy podać języki, którymi się posługujesz. No i potem nadchodzi czas na moje ulubione okienko w formularzu ds-160! Mianowicie, czy w ciągu ostatnich pięciu lat podróżowałeś za granicę? Jeżeli tak to wybierz wszystkie kraje z listy 😀 Pozostaje więc klikać i wybierać.

wiza do usa formularz

Jak już to zrobisz, to pozostają 4 pytania w tej sekcji: czy byłeś członkiem/pracowałeś dla organizacji zawodowej, społecznej lub charytatywnej; czy posiadasz specjalistyczne umiejętności/odbyłeś szkolenie w zakresie broni palnej, materiałów wybuchowych, nuklearnych, biologicznych lub chemicznych; czy kiedykolwiek służyłeś w wojsku; czy kiedykolwiek służyłeś, byłeś członkiem lub byłeś zaangażowany w działalność paramilitarną, samozwańczego oddziału straży obywatelskiej, grupy buntowniczej, partyzanckiej lub organizacji powstańczej.

***

Wiza do USA: Security and Background

Czujesz to? Jesteś już blisko końca! W tej sekcji na wszystkie pytania odpowiadasz „tak” lub „nie”. W przypadku odpowiedzi twierdzącej na którekolwiek z pytań, pojawi się okno „explain”. Chcą wiedzieć m.in. o następujących: czy cierpisz na społeczną chorobę zakaźną; czy cierpisz na zaburzenia fizyczne/psychiczne, stanowiące/mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa lub zdrowia Twojego lub innych; czy byłeś kiedykolwiek zatrzymany, aresztowany lub skazany za wykroczenie lub przestępstwo, nawet jeśli nastąpiło ułaskawienie, amnestia; czy przyjeżdżasz do USA, aby zaangażować się w nierząd lub w inne niezgodne z prawem występki, albo czy byłeś w ciągu ostatnich 10 lat zaangażowany w prostytucję lub stręczycielstwo; czy kiedykolwiek uczestniczyłeś w handlu ludźmi na terenie USA lub poza USA i inne.

To jest koniec pytań! Kolejny etap to umieszczenie zdjęcia na serwerze.

***

Wiza do USA: Kolejne kroki

Gdyby była sytuacja, że najpierw wypełnisz wniosek, ale jeszcze nie masz zdjęcia (tak jak w moim przypadku), to w tym miejscu możesz swoją aplikację zapisać do pliku lub zapamiętać numer, żeby wrócić do tego miejsca.

Jeżeli jednak zdjęcie jest już zrobione (każdy fotograf wie, jakie mają być proporcje), to klikasz na „wybierz plik” i wrzucasz zdjęcie.

ds-160 zdjęcie do wizy

Przechodzimy dalej. Docieramy do podsumowania – w tym miejscu możesz sprawdzić swoje wszystkie odpowiedzi i wszystkie informacje, które wpisałeś w formularzu. Jedziemy dalej, jeżeli wszystko gra. Składamy podpis elektroniczny i załatwione.

Teraz pozostaje już tylko zapłacić za wizę (można płacić również kartą) i umówić się na spotkanie z konsulem (ja czekałem około tygodnia). Powodzenia!

wiza do usa krok po kroku

2 komentarze

  1. Cześć. Mam dwa pytania a w sumie kwestie, które mnie intrygują. Pierwsza – mam w USA kuzynkę, z którą nie mam żadnego kontaktu ( jest to córka mojego wujka, teraz ma ok. 50 lat, którą jej mama wywiozła do USA jak była dzieckiem ). Widziałam ją raz, ponad 20 lat temu. I zastanawiam się czy podawać ją w kwestionarzu czy nie. A drugie pytanie to takie, czy należy mieć wykupiony bilet na samolot ( usłyszałam kiedyś że niby konkretny przedział czasowy naszej podróży zdecydowanie ułatwia starania o wizę ). Takie mam o to dylematy :). Wiem, że nie pracujesz w Ambasadzie ale może wesprzesz pomocną inormacją jako ten doświadczony. Pozdrawiam i dziękuję.

    Mo.
    trzymajacsiechmur.blogspot.com

    1. 1. Co do rodziny w USA to pytania padają tylko o najbliższych krewnych. Możesz podać ich przy pytaniach o kontakt w USA. Niemniej ja również mam rodzeństwo cioteczne moich rodziców w Stanach i nigdy nie podaję (prawie nie mam z nimi kontaktu).

      2. Nie trzeba. Wpisujesz planowany termin pobytu. Amerykanów nie obchodzi czy masz bilet czy nie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *